Krumplifasírt a gancától a tócsniig 

Az itt következő receptek mögött gyakorlatilag ugyanaz a
nyersen reszelt krumpliból készült étel rejtőzködik. Csak az elkészítés
módjában van némi különbség, és természetesen a névben. Mert ennek az
ételfajtának számtalan neve és készítési módja van. Nevezik berének,
börkönynek, cicegének, gancának, gánicának, görhönynek, dödöllének, harulának,
krumplibabának, krumpliprószának, lapcsánkának, lepcsánkának, leppalacsintának
lepcsáknak, macoknak, mackónak, matutkának, nyeggencsnek, pampuskának,
prószának, recsegének, röstinek, siligónak, sztrapacskának, pucókának,
tócsinak, tócsninak, trapicskának. vacoknak, stb. A csehek az adott ételt
bramboráknak ismerik, a szlovákok viszont haruľa vagy zemiaková baba,
babagudovica, néven illetik, lengyel nyelvterületen placki, a zsidó
közösségekben is használják erre az ételre a saját kifejezésüket, hremzlilatkesz néven.

Cicegék 

Cicege:
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 100 g liszt, 1 db tojás, ízlés szerint: só, őrölt
bor, sütéshez: olaj 200 g fokhagymás tejfel, 1/2 cs. Snidling, 50 g füstölt
sajt 
A megtisztított, megmosott burgonyát "nagy lukú" reszelőn gyorsan
reszeljük le. Egy tojást felütve jól elkeverve adjunk a burgonyához. Sózzuk,
borsozzuk, majd liszttel pépessé keverjük. Palacsintasütőben vagy serpenyőben,
felhevített olajban a 6-8 cm-es kis tallérokat mindkét oldalán ropogósra
sütjük. Forrón, finomra vágott snidlinges fokhagymás tejfellel tálaljuk.
Durvára reszelt füstölt sajttal megszórva igazán finom. A cicege roston sült
húsok mellé köretnek is kitűn?. Ha enyhén sósan készül, bors nélkül
fogyaszthatjuk fahéjasan, szilvalekvárosan, szezámmagosan, de diósan is
különleges csemege.

Tejfölös cicege:
Hozzávalók: 1 pohár tejföl, 2 gerezd lereszelt fokhagyma, kis csokor vágott
petrezselyemzöld, 5 dkg márványsajt, késhegynyi őrölt fehérbors, só, 25 dkg
lereszelt nyers burgonya, 1 db tojás, 10 dkg liszt, 1 dl étolaj.
Elkészítés: A lereszelt burgonyát a tojással, liszttel, sóval, őrölt borssal
összekeverjük. Palacsintasütőben, kevés felhevített olajban a kis tallérokat
piros-ropogósra sütjük. A fokhagymás, ízesített tejföllel gazdagon meglocsolva
és márványsajt-reszelékkel megszórva tálaljuk. Kitűnő előétel, borkorcsolya, de
vacsora is lehet ez az egyszerű népi étel, a cicege.

Karfiol-cicege:
Hozzávalók: 1 kis fej karfiol, 1 tojás, 10 dkg liszt, só, bors, curry, olaj
A megtisztított karfiolt káposztareszelőn lereszeljük, majd összegyúrjuk a
liszttel és a tojással. Galuskasűrűségű masszát kell kapnunk. Sóval, borssal,
curryval erőteljesen megfűszerezzük. Serpenyőben nem túl sok olajat
forrósítunk. A masszából 1-1 evőkanálnyit az olajba teszünk, a kanállal
ellapítjuk, és mindkét oldalon ropogós pirosra sütjük. Főzelékre feltétként
kínáljuk, vagy paradicsommártást adunk hozzá.

 

Gancák

Kukoricaganca:
Hozzávalók: 25 dkg kukoricaliszt, 1/4 l forró tej, só, 3 púpozott evőkanál vaj,
2 egész tojás, 15 dkg cukor, kb. 30 dkg búzaliszt, 15 dkg napraforgómag,
tökmag, dió vegyesen
A kukoricalisztet elkeverjük egy csipet sóval, forró tejet öntünk rá, és
habverővel kevergetve kihűtjük. Közben 2 evőkanál vajat és 4 evőkanál cukrot
keverünk hozzá. Amikor kihűlt, 2 egész tojással és annyi búzaliszttel dolgozzuk
össze, hogy galuskasűrűségű masszát kapjunk. Forrásban lévő sós vízbe forró
vízbe mártott evőkanállal beleszaggatjuk a tésztát, és megfőzzük. A nagyméretű
galuskákat lapátkanállal kiszedjük, és kivajazott jénaiba rakjuk. Minden
réteget megszórunk cukorral és durvára vágott magvakkal. Előmelegített sütőbe
toljuk a jénait, és jól átforrósítjuk.
Elkészítési idő: kb. 1.5 óra 
Jó tanács: Eredetileg Szent János-kenyérrel készítették. Ez egy
Földközi-tengeri fa, lapos, édeskés termése, melyet szárítva csemegeként
fogyasztanak. Bármilyen olajos maggal helyettesíthető.

Krumpliganca:
Megfőzte sós vízben a kockára vágott krumplit, leöntötte a levét, hogy csak
kevés lé legyen az alján, szórt bele 1-2 kanál lisztet, tűzön kevergetve jól
besűrítette. Míg a krumpli főtt, összevágott durvára 2-3 fej vöröshagymát, és
zsíron aranysárgára pirította. A krumplikásából a hagymás zsírba mártogatott evőkanállal
szaggatott ki nagy galuskákat egy tálra, a tetejét is jól meglocsolta a hagymás
zsírral, jól megszórta a sült hagymával. Isteni.

 

Gánicák

Gánica:
Hozzávalók: 1 kg burgonya, kb. 20 dkg liszt, 5 dkg zsír, 2 dl tejföl, só.
A burgonyát meghámozzuk, szeletekre vágjuk és annyi sós, forró vizet öntünk rá,
hogy csaknem ellepje. Puhára pároljuk, és ha már megpuhult a burgonyát a tűzön
tartva forrón összezúzzuk saját levében, a forró burgonyához öntjük a lisztet.
Egy zsírozott lábasba, zsírozott kanállal apró galuskákat szaggatunk belőle,
forró tejfölös zsírral leöntjük, és tálalásig forrón tartjuk. Bármilyen
savanyúsággal, vagy sóskamártással tálaljuk.

Kukoricagánica:
Hozzávalók: 0,5 kg kukoricaliszt, 1 l tej, tojásnyi zsír, só.
A kukoricalisztet ép zománcú lábasba tesszük. Folytonosan kevergetve
megpirítjuk.
Amikor már sötét sárga, engedjük fel gyengén sózott, 0,5 l forró vízzel és
kanállal aprítsuk el. Locsoljuk meg forró zsírral. Addig keverjük, amíg apró
lesz.
Forralt tejjel fogyasztják. Aki szereti, hideg tejjel is eheti. Csak annyi
tejet öntsünk rá, amennyit azonnal elfogyaszthatunk. Régen tipikus téli étel
volt.

Zsírban sült gánica:
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 100 g zsír, 130 g darás liszt, só.
A meghámozott és kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük és leszűrjük.
Megszórjuk a liszttel, fakanállal egészen az edény aljáig gödröket mélyítünk
bele, és kb. 15 percig letakarva állni hagyjuk. Majd a liszttel jól
kidolgozzuk, és zsírba mártott evőkanállal a megforrósított zsírba galuskákat
szaggatunk belőle, s mindkét felüket ropogósra sütjük.
Párolt zöldséggel tálaljuk.

 

Dödöllék

Dödölle:
Hozzávalók: 10-12 burgonya (1, 2 kg), 2 bögre liszt (40 dkg), 1 csapott
evőkanál só, 2 fej vöröshagyma, 2 tojásnyi zsír (12-13 dkg), 5-6 evőkanál
tejföl
A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, megmossuk, és egy négyliteres
fazékba feltesszük főni annyi vízben, hogy egyújnyira ellepje. Ha a burgonya
megfőtt, burgonyatörővel a levében összetörjük, megsózzuk. (Egészen kásaszerű
legyen.) 
A lisztet beleöntjük, jól elkeverjük, szinte dagasztjuk a burgonyatörővel vagy
a fakanállal. A dagasztást addig végezzük, míg a lisztet a burgonyás massza be
nem vette. Tovább dagasztjuk mindaddig, míg nagyon nehezen dagasztható nem
lesz. Kicsit hagyjuk a tűzhely szélén, vagy gyenge gázlángon alátéttel. 
A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, és felhevített zsírban
aranysárgára pirítjuk. Egy cseréptálba vagy lábasba kevés zsírt teszünk, és a
sűrű masszából zsíros kanállal nagy galuskákat szaggatunk.
Hagymás zsírral ismét meglocsoljuk, és tovább szaggatjuk, míg az anyag tart.
Sütőben vagy tűzhelyen a kiszaggatott dödöllét megpirítjuk. Ha hagymásabban
szeretjük, tálaláskor megszórhatjuk zsírban pirított, karikára vágott
hagymával.
Tálaláskor hideg tejföllel meglocsoljuk, de ez el is maradhat. Nyáron tejfölös
paradicsomsalátával nagyon jó és laktató étel. A dödöllét újburgonyából nem
lehet készíteni.

Juhtúrós dödölle:
A mákos dödölle receptje szerint készítjük, csak a kész dödöllét juhtúróval és
füstölt szalonnán pirított hagymával szórjuk meg.

Mákos dödölle:
Hozzávalók: 500 g hámozott burgonya, 120 g olvasztott vaj, 200 g darás liszt,
120 g porcukor, 120 g mák, 1 l víz, 1 kávéskanál só.
A meghámozott burgonyát vékony karikára vágjuk, annyi sós vizet öntünk rá, hogy
ellepje, és lefödve addig főzzük, míg szét nem fő. (Ha a burgonya nem fő szét,
leszűrjük, áttörjük, és a levét ismét ráöntjük.) A szétfőtt burgonyába folytonos
keverés közben beleszórjuk a lisztet, és sűrű kásává főzzük, majd olvasztott
vajba mártott kanállal egy tálba gombócokat szaggatunk belőle, meglocsoljuk
olvasztott vajjal, és megszórjuk őrölt mákkal meg porcukorral.

 

Harulák

Harula:
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg sima liszt, 1 evőkanál tejszín, 1 tojás, só,
törött bors, zsír a tepsi kikenéséhez.
A meghámozott burgonyát finomra reszeljük, hozzáadjuk a tojást, a tejszínt, a
lisztet, megsózzuk, megborsozzuk, és jól összekeverjük. A tepsit bőven kikenjük
hideg zsírral, belesimítjuk a tésztát, és forró sütőben ropogósra sütjük.

Almás harula:
Hozzávalók: Fél kg nyers burgonya, fél kg főtt burgonya, 20 dkg hámozott alma,
10 dkg sima liszt, 6 dkg porcukor, 2 tojás, só, fahéjas cukor és tészta a
megszóráshoz, zsír a tepsi kikenéséhez.
A meghámozott nyers és főtt burgonyát finomra reszeljük, és sóval, a tojássárgájával,
a liszttel meg a porcukorral jól összekeverjük. Végül hozzáadjuk a kockára
vágott almát meg a két tojás keményre vert habját. Egy tepsit bőven kikenünk
hideg zsírral, belesimítjuk a tésztát, és a forró sütőben világospirosra
sütjük. A megsült tésztát fölszeleteljük, és megszórjuk fahéjas cukorral. 
Kompóttal is tálalhatjuk.

Fokhagymás harula:
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg sima liszt, 1 evőkanál tej, 1 tojás, 3 gerezd
fokhagyma, só, törött bors, majoránna, zsír.
A meghámozott burgonyát finomra reszeljük, hozzáadjuk a tojást, a sóval
eldörzsölt fokhagymát, a tejet, a lisztet és törött borssal meg majorannával
fűszerezzük. Jól összekeverjük, és a tésztát kizsírozott tepsiben 1 cm vastagon
szétterítjük. Forró sütőben ropogósra sütjük.

Harula füstölt hússal:
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg főtt füstölt hús (lehet maradék is), 10 dkg
sima liszt, 1 evőkanál tejföl, 1 tojás, 1 gerezd fokhagyma, só, majoranna,
törött bors.
A meghámozott burgonyát finomra reszeljük, vagy turmixgépben összetörjük.
Megsózzuk, hozzáadjuk az apró kockákra vágott füstölt húst, a tojást, az
összezúzott fokhagymát, majorannával és borssal fűszerezzük, végül a tejföllel
és a liszttel összekeverjük. A tésztát hideg zsírral bőven kikent tepsiben kb.
1 cm vastagon szétterítjük, és forró sütőben világospirosra sütjük. Teához
tálaljuk.

Juhtúrós harula:
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg juhtúró, 10 dkg sima liszt, só, zsír a tepsi
kikenéséhez
A meghámozott burgonyát megreszeljük, megsózzuk, összekeverjük a liszttel. A
tepsit hideg zsírral jól kikenjük, elsimítjuk benne a tésztát, a tetejét
megszórjuk juhtúróval, és forró sütőben világospirosra sütjük.
Macok (más néven harula, tócsni, matutka)
Nyers reszelt krumpli összekevertem liszttel, sóval, kevés hagymával,
fokhagymával, borssal és egy tojással vagy kevés tejjel, és palacsintasütőben
kis lepénykéket sütöttem belőle. (Anyukám gyerekkoromban jól kizsírozott
tepsibe öntötte, és sütőben pirosra sütötte. Nagyobb kockára vágva, teával
vacsorára ettük.)

Szalonnás harula:
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg sima liszt, 1 tojás,
5 dkg hagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, törött bors, zsír a tepsi kikenéséhez.
A meghámozott burgonyát finomra reszeljük, megsózzuk, hozzáadjuk a tojást, a
sóval eldörzsölt fokhagymát és az apróra vágott, kiolvasztott szalonnát,
amelynek zsírjában előzőleg megfonnyasztottuk az apróra vágott hagymát.
Megborsózzuk, és végül hozzáadjuk a lisztet. A tésztát belesimítjuk a bőven
kizsírozott tepsibe, és forró sütőben ropogósra sütjük.

Túrós harula:
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg túró, 10 dkg sima liszt, 2 tojássárgája, só,
zsír a tepsi kikenéséhez.
A meghámozott burgonyát finomra reszeljük, megsózzuk és belekeverjük a lisztet.
A tepsit hideg zsírral jól kikenjük, elsimítjuk benne a tésztát, a tetejét
megszórjuk a tojássárgájával elkevert enyhén megsózott túróval, és forró
sütőben világos pirosra sütjük. Aludttejjel vagy teával tálaljuk.

 

Lapcsánkák (görhöny, tócsi, macok)

Lapcsánka, vagy ahogy a tótok nevezik, tócsni: 
A hámozott nyers krumplit tormareszelőn finomra lereszelem. A mennyiség a
társaság létszámától függ. A munka eléggé macerás. A reszelt krumplihoz annyi
lisztet adok, hogy közepes sűrűségű legyen, hogy majd később kanállal
kényelmesen a forró olajba tehessem.
A fűszerezése egyéni, de én így szoktam: só csak minimális, teszek bele
fokhagymát és őrölt fekete borsot. Az egész masszát jól összedolgozom. Bő forró
olajba 4-5 kanállal beleszaggatok, persze ez függ a sütőedény nagyságától, és
miközben sül a kanál hátuljával ellapítom tenyérnyi nagyságura. Mindkét oldalán
zsemleszínűre sütöm. Az olajat lecsöpögtetem, azon mód tányérra téve két hideg
sör között el kezdjük eszegetni. Nagyon jó még téli estéken forralt bor mellé
is.

Tócsi:
Hozzávalók: 5 szem közepes burgonya, 0.5 kg liszt, só, olaj a sütéshez, 10 dkg
juhtúró (vagy ha édesen szeretnénk, lekvár) 2 dl tejfel vagy kis dinsztelt
káposzta
Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Sózzuk,
és annyi liszttel keverjük össze, amennyi a nedvességet felszívja.
Palacsintasütőben, forró olajon sütjük. A masszát kb. 0.5- 1 cm vastagra
kanállal lapogatjuk el a palacsintasütőben. A palacsintához hasonlóan mindkét oldalán
jól megsütjük. (lehet tepsiben, előmelegített sütőben is sütni. Ez esetben
utólag tenyérnyi kockákra kell vágni.) Melegen tálaljuk. Tejjel önmagában is
jó, de megkenhető juhtúróval vagy apróra vágott dinsztelt, borsozott
káposztával.

Juhász lapcsánka:
Hozzávalók: 1, 2 kg burgonya, 20 dkg liszt, 2 tojás, 2 só, 2 bors, 1 gerezd
fokhagyma, zsír.
A megtisztított nyers burgonyát megreszeljük, és összedolgozzuk a liszttel,
tojással, sóval, valamint az összezúzott fokhagymával. Fél cm vastag lepényeket
készítünk belőle. Az elkészült lepényeket kettéhajtjuk, és juhtúróval vagy
füstölt szalonnával töltjük meg.

Lapcsánka:
Hozzávalók: 2 kg reszelt krumpli, 3 evőkanál liszt, 1 tojás, reszelt fokhagyma,
só, bors, ízlés szerint.
A hozzávalókat összekeverjük, a tepsit sertészsírral jól kikenjük, és a kész
masszát egyenletesen elsimítjuk. Kemencébe vagy sütőbe tesszük, és pirosodásig
sütjük.

Krumplis gömböc:
Hozzávalók: 1 sertés gyomor vagy gömböc, 2 kg burgonya, 1/2 kg tepertő, 15 dkg
zsír, 1 liter aludttej (joghurt), 1 fej vöröshagyma, só, bors, paprika,
majoránna, ízlés szerint.
Az apróra vágott nyers burgonyát és tepertőt összekeverjük a szintén apróra
vágott hagymával és fűszerekkel, megtöltjük vele az alaposan megtisztított
gömböcöt, majd bevarrjuk. Két órán át kissé sós vízben főzzük. Utána
lezsírozzuk a felületét, és forró sütőben ropogósra sütjük. A felszeletelt sült
melegen és hidegen is fogyasztható, aludttejjel tálalva.

Nyeggencs:
Hasonló eledel, mint a sztrapacska, csak túró nélkül. A nyers krumplit
elreszeljük, és annyi liszttel gyúrjuk össze, amennyi éppen összefogja.
Forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk, mint a nokedlit. Ha kiszedtük, hagymás
zsírt adunk hozzá. Tehetünk rá kolbászt, juhtúrót, ami akad a háznál.

Nyögvenyelő: 
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 tojás, 5 dkg zsír, 1/2 kg liszt, 20 dkg túró, 2 dl
tejfel.
A krumplit meghámozzuk, és nyersen finomra reszeljük. Hozzákeverünk 2 dkg meleg
zsírt, egy egész tojást és annyi lisztet, hogy rendes keménységű galuskatészta
legyen belőle. Vizezett deszkáról késsel sós vízbe apró galuskákat szaggatunk,
ezt tíz-tizenöt percig főzik. A vízből kiszedve meleg vízzel leöblítjük, és
forró zsírba rakjuk. Elmorzsolt túróval összekeverjük, és tejfellel
meglocsoljuk. A tészta készítésekor gyorsan kell dolgozni, mert különben
megbarnul.

Fűszeres tócsni:
Hozzávalók: 1 kg durvára reszelt burgonya, 1 csokor összevagdalt snidling, 1
evőkanál oregano, 2 csokor összevagdalt petrezselyem, 2 simára kevert tojás, 4
dkg liszt, 1 evőkanál olaj /ha van olíva /, másfél dl tejföl, só
Elkészítés: A burgonyát a snidlinggel, oreganóval, petrezselyemmel, a
tojásokkal, és a liszttel, fakanállal összekeverjük. Teflonserpenyőben az
olajat megforrósítjuk, és a krumpli-masszát kanalanként belemerve, szétterítve
közepes lángon mindkét felén /kb.4-4 perc/ ropogós pirosra sütjük. A tálon
sózzuk! A tócsnikat aki szereti, tejföllel is tálalhatja.

 

 

Röstik

Rösti (alaprecept):
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 8 dkg vaj, 4-5 evőkanál olaj, só,
törött bors
A főtt és meghámozott burgonyát vékony szeletekre vágva serpenyőben
felforrósított vajba tesszük. Átforgatjuk, hogy a vaj minden oldalról átjárja.
Ezután átrakjuk egy másik serpenyőbe, a forró olajba. Néhány percig sütjük,
aztán megsózzuk, borsozzuk, majd néhány csepp vizet is locsolunk rá, hogy a só
jól bejusson a burgonyába.
Fedő alatt pároljuk néhány percig, majd levesszük a fedőt, és újból, felülről
lefelé haladva, módszeresen megforgatjuk a burgonyát. Ismét fedő alatt pároljuk
néhány percig, majd az előbbi módon átforgatjuk. Addig kell ezt ismételgetni,
amíg az összes burgonya piros-ropogóssá válik. Előmelegített tálban tesszük
asztalra.
Tejeskávét, salátát, virslit, főtt sonkát fogyasztanak hozzá.

Sajtos rösti:
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 8 dkg vaj, 5 evőkanál olaj, 6 dkg
ementáli sajt, só, őrölt bors


Ugyan úgy készül, mint az előbbi, de amikor a burgonya már ropogós, rászórjuk a
vékony csíkokra vágott sajtot, s hevítés közben még néhányszor átforgatjuk.


Frissen, salátával tálaljuk.

Tojás rösti:
Hozzávalók: 4 szelet fehér kenyér, diónyi margarin, 2 tojás, 2 evőkanál tej,
csipetnyi só, őrölt szerecsendió.
Elkészítés: A felvert tojásokat a tejjel habosra verjük és sóval, meg
szerecsendióval ízesítjük. A kenyérszeleteket vékony csíkokra vágjuk, és a
margarinban állandó rázogatás közben aranysárgára sütjük. Ezután a tojásmasszát
a megpirított kenyérre öntjük, és sütőlapáttal meg- megemelve addig sütjük,
amíg a tojás meg nem kocsonyásodik.
Azonnal fogyaszthatjuk.

Virslis rösti:
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 8 dkg vaj, 5 evőkanál olaj, 10 dkg
virsli, só
Miután a burgonyát az alaprecept szerint ropogósra sütöttük, hozzáadjuk a
nagyon vékony karikákra vágott virslit, pirítjuk néhány percig, majd átforgatva
frissen tálaljuk.

 

 

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 szavazat)
Cvejrad (nem ellenőrzött)

 

  Amúgy Lacikám már öten vagyunk Bosnyákiába? lassan gyűlünk. Egy WV kisbuszos (búvár és ősmagyar ) családot is megdumáltam, ők is jönnek négyen, meg talán még egy szgk, de mi két motorral megyünk ha élünk. Eddig úgy néz ki a rövidebbre, de addigra lehet hogy nyújtunk rajta......::)

Cvejrad (nem ellenőrzött)

 

   BUÉK ! Minden Kedves ! motoros társamnak !

 

   Ki tudja, hogy a zacskós rizst hogy lehet úgy megfőzni, hogy aránylag gurulós legyen és ne tapadjon össze?

  ( mert fejbelövöm magam a fakanállal, sehogy sem sikrült még eddig ::) ./)

  Amúgy jó idő van felénk a Bükk alján, csak a szomszédot nem látom a ködtől.

Hozzászólás