Karácsonykor gondolom sokan kaptak új számítógépet, vagy kiegészítőt a meglévő gépükhöz. Ilyenkor felmerül a gondolat, hogy a windows-t fel (vagy újra) kell telepíteni. Annak, aki szeretné saját maga megoldani ezt a problémát, leírom lépésről-lépésre, hogy miként teheti fel a Windows XP-t a gépére.

Újratelepítés előtt a legfontosabb, hogy minden adatot mentsetek le a gépetekről!

Na kezdjük a hozzávalókkal:

- 1 db Windows XP telepítő lemez
- 1 jó könyv, amit olvashatsz az unalmas telepítés közben
- valami rágcsálni való (én a csokira esküszöm)
- néhány doboz cigi Vigyor

Na vágjunk bele. Lementettél minden fontos adatot a gépedről. Következő lépésként be kell állítani, hogy a számítógép cd-ről induljon. Ezt a BIOS-ban tudod megtenni. Újraindítod a számítógépet. Induláskor kiírja, hogy melyik gombot kell lenyomnod, hogy a BIOS elinduljon. Ez lehet a "del" gomb, ha azt írja ki "press del to run setup", vagy lehet az F2 gomb is. Ezek a két leggyakrabban használt gombok, de BIOS-tól függően ez változhat.  Ha sikerült belépned, akkor be kell állítanod a boot priority-t. Ez dönti el, hogy milyen sorrendben keresi a számítógép induláskor az elindítandó eszközöket. Alap esetben a "first boot device" a CD, vagy DVD olvasó szokott lenni. Ha így van, akkor nem kell semmin változtatnod, ki is léphetsz a BIOS-ból. Ha a HDD van beállítva, akkor meg kell változtatni, hogy CD, vagy DVD legyen.

Ha már tudjuk, hogy CD-ről, vagy DVD-ről indul a gép, tegyük be a telepítő lemezt a meghajtóba, majd indítsuk el a gépet. Jó esetben kiírja a telepítő, hogy "CD-ről való indításhoz nyomjon meg egy gombot...". Ha ezt kiírja, akkor jöhet a gomb megnyomása. Ekkor a következő kép fogad minket

Itt nyomd meg az ENTER gombot. Ezután kidobja a licencszerződést. Miután végigolvastad (vagy nem), nyomd meg az F8 gombot, ezzel jelzed, hogy tudomásul vetted és elfogadod.

Ha teljesen szűz gépre telepítesz, akkor a következő képet fogod látni

Az L betü lenyomásával létrehozol egy partíciót, amire a Windows települni fog. Ha nem szűz a géped, akkor már eleve van egy, vagy több partíciód, amit kiválaszthatsz, így a partició létrehozását kihagyod.

Megadod a kívánt partíció méretét. A telepítő felajánlja a teljes elérhető méretet, így ha nem akarsz több partíciót, akkor egyszerűen nyomd le az ENTER billentyűt.

Ezzel visszatérsz az előző oldalra, csak itt már van egy partíciód, amit még meg kell formázni, mint azt a lenti képen láthatod.

Nyomd meg az ENTER gombot, hogy elinduljon a formázás. A következő ablakon válaszd ki "A partíció formázása NTFS fájlrendszer használatával (gyors)" lehetőséget, majd nyomd meg az ENTER gombot ismét. Várd meg, míg a formázás végetér. Formázás után automatikusan elkezdi a fájlokat felmásolni a winyóra, ekkor már nekiállhatsz olvasni és nassolni Vigyor, miközben az alul levő képet bámulod a monitoron.

A fájlok másolása után a telepítő automatikusan újraindítja a gépet, ettől ne ijedj meg. Viszont többet ne akarj lemezről indítani, tehát ha újra kiírja, hogy nyomj meg egy gombot, akkor NE nyomd meg. A következő képernyő már valamelyest barátságosabb lesz, mint az alul látható is, ráadásul kiírja, hogy nagyjából mennyi időd van még olvasásra és nassolásra. Ha elfogyott a csokid, most lesz egy kis időd leszaladni a boltba a következő néhány táblát megvenni.

Mire a boltból hazaérsz, a lenti kép fogad

Alapvetően minden beállítás megfelel az igényeknek, tehát nyugodtan meg lehet nyomni a Tovább gombot, de ha akarod kiváncsiságból megnyomhatod a Testreszabás és a Részletek gombot is. Semmi kárt nem okozhatsz vele.

A következő ablak kérni fogja a nevedet és a szervezeted nevét. Névnek írj amit akarsz, a szervezetet pedig üresen is hagyhatod. Nyomd meg a Tovább gombot. Ekkor kéri a telepítő regisztrációs kódját, hivatalos nevén termékazonosító kódot, mint a lenti ablakban is láthatod.

Ha beírtad a már előkészített termékazonosítót, jöhet a Tovább gomb. Egy újabb ablakban kérni fogja a számítógép nevét, valamint a rendszergazda jelszavát. A gép nevének bármit írhatsz, a jelszót pedig igény szerint üresen is lehet hagyni.

Következő ablak a dátum és az idő beállítása. Alap esetben ez is úgy jó, ahogy van, ha mégsem, akkor értelemszerűen be kell írni az aktuális dátumot és az időpontot, valamint ki kell választani az időzónát.

Ha megnyomod a Tovább gombot, folytatódik a telepítés, jöhet a csoki és a könyv.

Kis idő mulva jön egy újabb ablak, ahol a hálózati beállításokat kell megadni. Ez is alapbeállításban jó, tehát nem fontos piszkálni.

Lépjünk tovább. A következő beállítási lehetőségnél megadhatod a saját munkacsoportod nevét. Ha csak egy gép van otthon, akkor nem érdemes foglalkozni vele, ha több gép is van, amik jó lenne, ha láthatnák egymást, akkor érdemes beállítani egy saját munkacsoport nevet, a lényeg, hogy mindegyik otthoni gép abba a munkacsoportba tartozzon.

A Tovább gomb után a gép ismét szöszmötöl egy darabig, tehát folytathatjuk az olvasást és a nassolást. Most lehet igény szerint WC-re menni. Néhány oldal elolvasása után az alábbi kép fogad.

Itt értelem szerűen az OK gombot nyomjuk meg, másra úgysincs lehetőség. Ekkor a képernyő esetleg villoghat, ettől nem kell megijedni. Ha beállította a telepítő az optimális felbontást, kidobja a következő üzenetet.

Itt is meg kell nyomni az OK gombot. Hamarosan a végére is érünk a telepítésnek. A következő képernyő semmi hasznos információval nem lát el, semmi beállítást nem igényel.

Kattintsunk a Tovább gombra. A következő ablakban a Windows frissítését lehet beállítani. Hasznos, ha engedélyezzük az automatikus frissítést, de ezt csak akkor szabad megtenni, ha legális, vagy legalábbis annak látszó Windows-t telepítettünk.

Kattintsunk a Tovább gombra. A következő képernyőn kell beállítani, hogy miként kapcsolódunk az Internetre. Ha a gépbe közvetlen van bedugva a modem, akkor a második opciót válaszd ki, ha routerrel van megosztva az Internet, akkor az első opciót.

A következő képernyő megkérdezi, hogy szeretnéd-e regisztrálni magad a Microsoft nyílvántartásában. Ez nem kötelező, így rád bízom a döntést, feltételezem helyesen fogsz választani Nevetés

A következő képernyőn be kell írnod a nevedet, ha pedig többen használjátok majd a gépet és mindenkinek szeretnél saját fiókot készíteni, akkor az Ő nevüket is beírhatod.

A Tovább gombra kattintva megköszöni a telepítő, hogy a Windows-t választottad. Nyomd meg a Befejezés gombot, és csodálkozz rá az újonnan telepített XP-re Kacsintás

Ha hasznosnak találtátok a cikket, vagy kérdésetek van, írjatok hozzászólást. Amennyiben igény van rá, folytatom majd egyéb programok telepítésével, mert az XP önmagában semmire sem jó.

Következő cikkben leírom, hogy milyen fontos programok kellenek még, azokat hogy lehet telepíteni, de csak akkor, ha igény van rá.

Mielőtt elfelejtem, dobjátok gyorsan ki a csokis papírokat, nehogy lebukjatok...Király

1
Értékelés: Nincs Átlag: 1 (2 szavazat)
Webmester
Webmester képe

Offline
Csatlakozott: 2012. 02. 21.

Hé főnök! Majd ha megkaptam a fizumat, akkor lehet vezényelni Vigyor

† Betyár †
† Betyár † képe

Offline
Csatlakozott: 2010. 10. 25.

Inkább foglalatoskodjál az "események"-re való feljelentkezési leheteőség problémájának a kiküszöbölésével!!!Vigyor

 

"A múlt hibája, a jövő bölcsessége"

Webmester
Webmester képe

Offline
Csatlakozott: 2012. 02. 21.

Ezek szerint senki nem akar windowst telepíteni? Mert akkor feleslegesen nem folytatom a többi program telepítésének leírásával

Hozzászólás

Belépés

Online felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 10 vendég van a webhelyen.

Következő esemény

2024. május 25. szombat - 10:00

Friss hozzászólások

Legújabb video